prasek-do-mycky

Jako mladá máma studentka bez nároku na mateřskou jsme s T odkázáni pouze na jeho výplatu a směšný příspěvek na dítě. A tak se snažíme šetřit kde se dá. Největší položkou v měsíčních výdajích byly všemožné mycí prostředky. Tablety do myčky, leštidlo, prací prášek… Jasně, daly by se koupit ty nejlevnější od nejmenovaných značek, ale jsou plné chemie a ve výsledku člověk stejně moc neušetří, protože tam toho většinou musí dát o to víc.

A tak jsme si začali vyrábět svoje vlastní. Chce to sice počáteční investici do jednotlivých surovin a nějaký ten čas navíc. Ale tisíckrát se Vám to vrátí!

Všechny suroviny objednává T na stránce kutilov.cz, kde to mají všechno sice ve větším množství, cenově se to ale rozhodně vyplatí.

Prášek do myčky

Suroviny:

600 g NaHCO3 (jedlá soda)

600 g Na2CO3 (lehká kalcinovaná soda)

300 g soli

300 g kyseliny citrónové

Postup:

Vše smíchat dohromady. Z výsledného prášku dávkovat cca 1-2 polévkové lžíce na jeden prací cyklus. K prášku do myčky ještě přidáváme pár kapek obyčejného jaru, aby to napěnilo.

Mýdlový sliz

Suroviny:

4 l vody

70 g mýdlových vloček či jelena (nastrouhaného)

60 g jedlé sody

Postup:

Rozmixovat mýdlo či jelena na prášek (čím rozmixovanější, tím lépe se bude rozpouštět). Smíchat se dvěma litry vroucí vody a zamíchat, aby se mýdlo rozpustilo. Přidat sodu a zbytek vody (vařící) a pořádně zamíchat. Nejlepší je použít nějaký velký hrnec. Pak už jen směs nechat vychladnout a poté přelít do kanystru či nějaké jiné uzavíratelné nádoby. Dávkujeme zhruba 250 ml na jednu pračku.

sliz

Na bělení

Suroviny: Perkarbonát sodný + TAED 3%

Postup:

1-3 polévkové lžíce přidat k prášku na praní. Protože používáme látkovky, potřebovali jsme něco k mýdlovému slizu, co by vypralo i hodně špinavou plínku. Nechtěla jsem utrácet za hnusné chemické přípravky z obchodu a tohle je prostě super.

Čistění pračky & myčky

Suroviny: Kyselina citrónová

Postup: Kyselina citrónová je zázrak. Čistíme s ní všechno. Myčku, pračku, rychlovarnou konvici. Stačí jen nasypat požadované množství do daného přístroje (u konvice přidat vodu) a zapnout na cyklus s co nejvyšší teplotou.

Ještě že mám doma vystudovaného chemika, úplně jsem zapomněla podotknout, že tohle všechno dělá on 🙂