Recept na tyhle sušenky se už objevil na Instagramu, ale někteří z Vás ho nestihli a psali mi o něj, tak jsem ho ještě trochu vylepšila a dávám ho i sem. Tenhle recept je úplně ideální i když se do pečení chtějí zapojit děti – neobsahuje totiž nic, co by v syrovém stavu bylo nějak nebezpečné.

Navíc je strašně variabilní – fantazii se meze nekladou. A tak použitím správného koření může vzniknout Vánoční, podzimní, nebo jakékoli jiné cukroví, pro děti, vegany, prostě všechny!

Doma už jim říkáme nejrychlejší sušenky, protože příprava samotná zabere asi tak deset minut. Celkově.

Budete potřebovat (cca na 2 plechy):

200 gramů celozrnné mouky jemně mleté (špaldové, pšeničné…)

80 gramů datlového sirupu (sladu, agáve, medu…)

20 gramů javorového sirupu

100 gramů (změklého) másla

1/2 lžičky skořice

1/4 lžičky muškátového oříšku nebo perníkového koření

1/4 lžičky mletého badyánu a hřebíčku (pokud chcete vánočně voňavé)

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience dohromady, dokud nevytvoříte nelepivé hladké těsto. To vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice (ale klidně přes noc).

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, a podle toho, na kolik plechů jste těsto udělali, si ho rozdělte. Jednotlivé kusy vždy vyválejte mezi dvěma fóliemi či kusy pečícího papíru na tenký plát (já dělám asi 1 cm) a formičkami vykrajujte. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem, klidně blízko k sobě, nenabydou.

Pečte cca 10 minut, nebo dokud nezačnou okraje tmavnout.

Dají se jíst ještě teplé, ale křupavé jsou až druhý den <3